Hållbara minnen utan kemikalier

1.11.2019

Vi är en föregångare i branschen även inom miljöfrågor. Vi har som enda aktör i Finland övergått till en ny era inom bildtryck. Vi skapar bilderna på fotopapper på ett miljövänligt sätt utan kemikalier, eftersom de kemikalier som används i traditionell fotoproduktion är miljöavfall. Tack vare modern teknik är även bildernas kvalitet och hållbarhet bättre.

En mer miljövänlig produktionsutrustning ger bilderna en hållbarhetsgaranti på 200 år

Bildproduktion med silverhalid har ute i världen ersatts nästan helt med en lösning som inte orsakar miljöutsläpp och -avfall. I Finland har Kuvaverkko som första och enda fotoproducent ersatt kemisk fotoproduktion med den nya mer miljövänliga HP Indigo-produktionsutrustningen.

HP Indigo tillverkas av hållbara komponenter som kan återvinnas efter att de tagits ur produktion. Ett opartiskt forskningsinstitut (Wilhelm Imaging Researchs WIR-undersökning) har undersökt hållbarheten hos bilder som tillverkats med HP Indigo och gett dem en hållbarhetsgaranti på 200 år.

Vi genererar varken problemavfall eller koldioxidutsläpp

Vid traditionell silverhalid-produktion exponeras bilden på papper med silverhalid-beläggning. Därefter framkallas bilden och fästes på pappret med kemikalier, som blir problemavfall efter processen. Det används över 200 kg kemikalier till ett tusen barnfotografier. Med Kuvaverkkos volym skulle detta innebära cirka 80 000 kg problemavfall per år. Dessutom åldras överflödigt ljuskänsligt papper varje år till återvinning, medan normalt fotopapper bevarar sin höga kvalitet i flera år.

På papper med silverhalid-beläggning ser den vita färgen i bilderna ut som ”målarvitt”. När den där ljusgrå beläggningen inte behövs på fotopapperets yta, har det vita i fotografiet en ren vit nyans. På så sätt får kemikaliefritt producerade bilder även ett klarare och skarpare utseende.

Vid tillverkningen av kemikaliefria bilder överförs färgämnet direkt på fotopapperet. Tack vare detta bildas inget problemavfall eller koldioxidutsläpp vid produktionen.