Kestäviä muistoja ilman kemikaaleja

1.11.2019

Olemme alan edelläkävijä myös ympäristöasioissa. Olemme ainoana toimijana Suomessa siirtyneet kuvien painamisessa uuteen aikaan. Muodostamme kuvat valokuvapaperille ympäristöystävällisesti ilman kemikaaleja, koska perinteisessä kuvanvalmistuksessa käytetyt kemikaalit ovat ympäristöjätettä. Nykyaikaisen tekniikan myötä myös kuvien laatu ja kestävyys ovat paremmat.

Ympäristöystävällisempi tuotantolaite tuo kuville 200 vuoden kestävyystakuun

Valokuvien valmistaminen hopehalidi-prosessilla on maailmalla korvattu lähes kokonaan ratkaisuilla, joista ei tule ympäristöpäästöjä ja -jätteitä. Suomessa Kuvaverkko on ensimmäisenä ja ainoana kuvanvalmistajana korvannut kuvien kemiallisen valmistuksen uudella ympäristöystävällisemmällä HP Indigo -tuotantolaitteella.

HP Indigo on valmistettu kestävistä komponenteista, jotka ovat tuotannosta poistamisen jälkeen kierrätettävissä. Puolueeton tutkimuslaitos (Wilhelm Imaging Researchin WIR-tutkimus) on tutkinut HP Indigolla valmistettujen kuvien kestävyyttä ja antanut niille 200 vuoden kestävyystakuun.

Emme tuota ongelmajätteitä tai hiilidioksidipäästöjä

Perinteisessä hopeahalidi-valmistuksessa käytetään hopeahalidilla pinnoitettua paperia, johon kuva valotetaan. Sen jälkeen kuva kehitetään ja kiinnitetään paperiin kemikaaleilla, jotka jäävät prosessista ongelmajätteeksi. Kemikaaleja käytetään yli 200 kg tuhannen lapsen kuviin. Tämä tarkoittaisi Kuvaverkon volyymilla noin 80.000 kiloa ongelmajätettä vuodessa. Lisäksi ylimääräinen valoherkkä paperi vanhenee vuosittain kierrätettäväksi, kun normaali valokuvapaperi säilyy hyvälaatuisena vuosia.

Hopeahalidilla pinnoitetussa paperissa kuvien valkoinen näyttää ”maalarin valkoiselta”. Kun valokuvapaperin pinnassa ei tarvita tuota vaalean harmaata pinnoitetta, valokuvan valkoinen on puhtaan valkoista. Näin kemikaalittomasti valmistetut kuvat myös näyttävät kirkkaammilta ja terävämmiltä.

Kemikaalittomassa kuvien valmistuksessa väriaine siirretään suoraan valokuvapaperille. Tämän ansiosta valmistuksessa ei muodostu ongelmajätteitä eikä hiilidioksidipäästöjä.